Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda Türkiye’de 488 kilometrelik uzunlukta 4 bin 75 yeni köprünün yapıldığını ve böylece toplam köprü sayısının 10 bin 42’ye, toplam uzunluğunun ise 799 kilometreye ulaştığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, kara yolu ulaşım altyapısının önemli bir parçası olan köprü projelerine dair bilgileri paylaştı.
2002 yılında Türkiye’de sadece 311 kilometre uzunluğunda 5 bin 967 köprü bulunduğunu belirten Uraloğlu, gerçekleştirilen yeni yapılar sayesinde ülkenin dört bir yanının birbirine daha güçlü şekilde bağlandığını ifade etti. “Eğer bu köprüler yan yana dizilseydi, turizmin kalbi Antalya’dan İpsala Sınır Kapısı’na kadar kesintisiz bir köprü hattı oluştururdu” dedi.
Bakan, köprülerin vadileri, nehirleri aşarak şehirleri birbirine bağladığını ve böylece Türkiye’nin ulaşımda sadece fiziksel engelleri değil, mühendislikteki sınırları da aştığını vurguladı. Dünyada birçok ilke imza attıklarını belirten Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2 bin 23 metrelik ana açıklığıyla dünyanın en geniş asma köprüsü olarak tarihe geçtiğini söyledi. Ayrıca, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ise raylı sistem bulunan en uzun asma köprü olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, Elazığ’daki Kömürhan Köprüsü’nün ters Y tipi kule tasarımı ve 660 metre uzunluğuyla dünya çapında önemli bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Tek bir pilonla 168,5 metre açıklığa sahip köprü, dünya sıralamasında 4’üncü sırada yer alıyor. Ayrıca, 42 ile 166 metre yükseklikte ayaklara sahip olan Eğiste Hadimi Viyadüğü’nün Türkiye’nin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsü olduğunu dile getirdi.
Kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli projelerden de bahseden Uraloğlu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nda yer alan Neonteikhos antik kentindeki tarihi yol ve kalıntıların korunması amacıyla özel olarak tasarlanan çelik arkeolojik köprünün dünyada bir ilk olduğunu ve 2021’de ABD merkezli NCSPA tarafından “Yılın En İyi Özel Uygulama Projesi” ödülünü kazandığını kaydetti.
Uraloğlu, Türk köprü projelerinin uluslararası arenada birçok prestijli ödül aldığını belirtti. Osmangazi Köprüsü, Japonya İnşaat Mühendisleri Derneği’nin Üstün İnşaat Mühendisliği Başarı Ödülü ile Japonya Ulaştırma Bakanlığı’nın İnşaat Uluslararası Ödülü’ne layık görüldü. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ise toplam 24 ödül kazandı. Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 6’sı uluslararası olmak üzere toplam 10 ödül aldı.
Son olarak, Eğiste Hadimi Viyadüğü’nün 2023 yılında ve Kömürhan Köprüsü’nün 2024’te Uluslararası Yol Federasyonu tarafından kendi alanlarında yılın projesi seçildiğini söyleyen Uraloğlu, bu projelerin sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayıp, Türk mühendisliğinin dünyada tanınmasını sağladığını vurguladı.