İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne son 10 gün içinde düzenlediği saldırılarda 815 Filistinli yaşamını yitirdi. 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırılar, özellikle son dönemde kara operasyonlarıyla yoğunlaşırken, sivil hedefler üzerinde devam ediyor.
Dün sabah saatlerinden itibaren Gazze’ye yapılan bombardımanlarda 78 Filistinli hayatını kaybetti. Sağlık yetkilileri, saldırılarda yıkılan evlerin enkazında kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
İsrail’in insansız hava araçlarıyla kuzeydeki Cibaliya beldesinde sivil alanları vurması sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi. Orta kesimdeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda yapılan hava saldırısında ise 2 çocuk hayatını kaybetti. Gece saatlerinde yıkılan evlerin enkazından 10 kişinin cesedi çıkarıldı.
Cibaliya’da iki evin hedef alınması sonucu, aralarında çocukların da olduğu 12 kişi öldü. Orta bölgede Deyr el-Belah kentinde bir evde bebek dahil 5 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralandı.
Güneyde Han Yunus kentinde “el-Masri” ailesine ait evin vurulmasıyla 4 kişi öldü, çok sayıda kişi ise yaralı ve enkaz altında kaldı. İsrail ordusu kara operasyonlarını genişletirken, hava saldırılarını da artırdı.
Yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'de İsrail'in iki aydır insani yardım tırlarının girişine izin vermemesi nedeniyle halk zor koşullarda yaşamını sürdürüyor. İsrail ordusu, 7 Ekim’den beri kara ve hava saldırılarını aralıksız sürdürüyor.
Son 24 saatte Gazze’ye 115’ten fazla hava saldırısı düzenlendiği, ayrıca deniz kuvvetlerinin de kara birliklerine destek için kuzeyde bazı bölgeleri bombaladığı belirtildi.
Gazze’de hastanelere dün 87 ölü ve 290 yaralı getirildi. İsrail’in 20 aydır sürdürdüğü şiddetli saldırılarda 53 binden fazla Filistinli hayatını kaybederken, yaralı sayısı 121 bini geçti.
Gazze’deki yönetim, İsrail’in insani yardım tırlarını üç gündür engellediğini belirtti. Bölgedeki 2,4 milyon kişi, İsrail’in uyguladığı sistematik kuşatma ve açlık politikası nedeniyle zor durumda. İsrail’in 19 Mayıs’ta izin vereceğini açıkladığı yardımlar da engelleniyor.
Bu durumu kınayan yetkililer, İsrail’in sınır kapılarını 80 gündür kapalı tutarak sivillere yönelik gıda ve ilaç ambargosunu savaş silahı olarak kullandığını vurguladı. Uluslararası toplum, BM ve insan hakları kuruluşlarına İsrail’e baskı yapma çağrısı yapıldı.
BM Sözcüsü, Gazze’ye girmesine izin verilen yardım tırlarının henüz dağıtılamadığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ise Gazze’deki sağlık sisteminin aşırı baskı altında olduğunu ve hastanelerin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası liderlere ateşkes ve insani yardımın önündeki engellerin kaldırılması için acil çağrıda bulundu. İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
İsrail’de aşırı sağcı gruplar, yardım tırlarının girişini engellemek için sınır kapılarında eylem yaptı. Yardım tırlarına karşı çıkan bu gruplar, esirlerin geri getirilmesini savunurken, insan hakları aktivistleri yardımların engellenmesine karşı çıktı.
İsrail, 7 Ekim’den sonra uzun süre kapalı tuttuğu Gazze sınır kapılarını kısıtlı şekilde açmış, ancak yardımlar bölgedeki ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak kaldı.
Öte yandan, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri Filistinlilere yönelik baskın, gözaltı ve saldırılarını artırdı. Ocak ayından bu yana Cenin ve Tulkerim kentlerinde yoğunlaşan operasyonlarda çok sayıda kişi tutuklandı, evlere zarar verildi, bölgede yerleşim alanları oluşturulmaya devam ediyor.
Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim’den beri yaşanan çatışmalarda 171’i çocuk toplam 969 Filistinli öldü, 7 binden fazla kişi yaralandı ve yaklaşık 17 bin kişi gözaltına alındı.