Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B1" seviyesinden "Ba3" seviyesine yükseltti ve not görünümünü "durağan" olarak değiştirdi. Moody's tarafından yapılan açıklamada, not artışının Türkiye'nin etkin politika yapma kapasitesindeki iyileşmeleri yansıttığı belirtildi.
Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın enflasyonist baskıları kalıcı şekilde azaltmaya yönelik para politikası ve ekonomik dengesizlikleri hafifletme çabaları ile yerli ve yabancı yatırımcıların Türk lirasına olan güveninin kademeli olarak yeniden tesis edilmesi vurgulandı. Ayrıca, not artışının politika değişikliği riskinin azaldığına işaret ettiği ancak bu riskin önümüzdeki yıllarda devam edeceği ifade edildi.
Not görünümünün ise önceki "pozitif"ten "durağan" olarak değiştirilmesinin, Türkiye'nin kredi profiline ilişkin yükseliş ve düşüş yönündeki risklerin dengelendiği anlamına geldiği kaydedildi.
Açıklamada, etkili politika yapımının sürdürülmesinin Türkiye'nin dış finansman pozisyonundaki iyileşmeyi beklenenden daha fazla destekleyebileceğine dikkat çekildi.
Bunun yanı sıra, devam eden ve planlanan yapısal reformların enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltacağı ve ihracatın rekabet gücünü artıracağı belirtilerek, bu gelişmelerin Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirebileceği ifade edildi.
Moody's, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında da Türkiye'nin kredi notunu iki kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çıkarmış ve kredi notu görünümünü pozitif olarak korumuştu.
Bu yıl için Moody's'in kredi notu değerlendirme takviminde Türkiye'nin notunu gözden geçirme tarihi 24 Ocak olarak belirlenmişti, ancak o tarihte herhangi bir karar açıklanmamıştı.