Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığının yeni tespit edilen SAT1 serotipine karşı geliştirilen aşıların üretimine başlandığını ve şu ana kadar yaklaşık 6 milyon doz aşının sahaya sevk edildiğini açıkladı. Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şap hastalığıyla ilgili bazı basın ve sosyal medya platformlarında gerçeği yansıtmayan, yanıltıcı ve çarpıtılmış bilgilerin yayıldığına dikkat çekti.
Yeni serotipin yayılımını önlemek amacıyla hızlı bir şekilde tüm hayvan pazarlarının geçici olarak kapatıldığı, aynı zamanda SAT1'e özel aşının üretiminin hızla başladığı hatırlatıldı. Açıklamada, mücadele çalışmalarının Şap Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü ve bu kurumun hem hastalığın teşhisini yaptığı hem de etkili ve güncel aşıları geliştirdiği belirtildi.
Bakanlık, şu ana kadar sahaya yaklaşık 6 milyon doz SAT1 aşısı gönderildiğini, üretim kapasitesinin yeterli olduğunu ve aşıların ihtiyaç duyulan bölgelere hızla ulaştırıldığını vurguladı. Aşı üretiminin 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz sürdüğü, 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon doz daha aşının üretilip sahaya ulaştırılacağı bilgisi paylaşıldı.
Ülke genelinde 81 il ve 922 ilçede görevli yaklaşık 10 bin veteriner hekimin özveriyle aşılama ve saha çalışmaları yaptığına işaret edilen açıklamada, aşılamanın tamamlandığı bölgelerde hayvan pazarlarının kademeli olarak yeniden açılacağı bildirildi.
Türkiye’nin şap hastalığıyla mücadele için yeterli teknik altyapıya, uzman kadroya ve üretim kapasitesine sahip olduğunun altı çizildi. Hayvan sağlığı hizmetlerinde herhangi bir aksama olmadığı, vatandaşların ete ulaşımında da şu an için bir sorun bulunmadığı kaydedildi.
Ayrıca, bu kapsamda ilk defa tüm hayvan satış yerlerinin kapatıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı, 2023 yılında da benzer şekilde ülke genelinde hayvan hareketlerinin geçici olarak durdurulduğu ve pazarların topluca kapatıldığı hatırlatıldı. Ülke hayvan varlığı üzerinden yapılan ve ekonomik zarara dair bilimsel temelden yoksun hesaplamaların da kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu belirtildi. Bakanlık, halkın sosyal medyada yayılan spekülatif ve panik oluşturmaya yönelik içeriklere karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.