Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında bugüne kadar 100 milyondan fazla yolcunun taşındığını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Bakan Uraloğlu, ilk YHT hattının 13 Mart 2009 tarihinde Ankara-Eskişehir güzergahında hizmete alındığını hatırlattı. Bu hat ile Türkiye'nin Avrupa'da 6'ncı, dünyada ise 8'inci yüksek hızlı tren işletmecisi konumuna geldiğini vurgulayan Uraloğlu, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul, Konya-Karaman ve Ankara-Sivas gibi hatların açılmasıyla birlikte toplamda 2 bin 251 kilometrelik hızlı tren ağına ulaşıldığını belirtti.
30 Haziran itibarıyla hızlı tren taşımacılığında önemli bir kilometre taşına ulaştıklarını söyleyen Uraloğlu, bugüne kadar YHT’lerle 100 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğini, toplamda ise 98,2 milyon kilometre yol kat edildiğini ifade etti. Bu mesafenin, dünyanın çevresinde yaklaşık 2 bin 451 kez dönmeye eşdeğer olduğunu belirtti.
En yoğun hattın 38 milyon yolcu ile Ankara-İstanbul güzergahı olduğunu aktaran Uraloğlu, onu 21,4 milyon yolcuyla Ankara-Konya ve 21 milyon yolcuyla Ankara-Eskişehir hatlarının izlediğini kaydetti. Diğer hatlardaki yolcu sayıları ise şöyle sıralandı: Konya-İstanbul 12,3 milyon, Karaman-Ankara 2,4 milyon, Karaman-İstanbul 1,7 milyon, Ankara-Sivas 1,8 milyon, Sivas-İstanbul 660 bin ve Eskişehir-İstanbul 900 bin.
YHT Hizmet Ağı Genişliyor
Bakan Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerin doğrudan veya aktarmalı olarak 20 farklı şehirde hizmet verdiğini, bu kapsamda Türkiye nüfusunun yüzde 51’inin YHT olanaklarından yararlanabildiğini söyledi. YHT’lerin doğrudan sefer düzenlediği şehirler arasında Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas yer alıyor.
Ayrıca otobüs ve konvansiyonel trenlerle entegre şekilde Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya ve Tokat gibi illere de ulaşım sağlandığını belirten Uraloğlu, bu tür kombine taşımacılığın, otobüsle yapılan yolculuklara kıyasla ciddi zaman kazancı sunduğunu ifade etti.