Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi’nin açılışında yaptığı sunumda, İslami finansın mevcut ekonomik sistemde önemli bir alternatif sunduğunu, ancak küresel finansal varlıklar içindeki payının henüz sadece %1 olduğunu belirtti.
Şimşek, dünya genelinde İslami finans sektörünün 5,3 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını ifade ederken, Türkiye’de bu finansal sistemin bankacılık sektöründeki payının %8 civarında olduğunu söyledi. Türkiye’nin İslami finansman gelişmişlik endeksinde 136 ülke arasında 10. sırada olduğunu hatırlatan Şimşek, hedeflerinin ilk 5’e girmek olduğunu vurguladı.
Küresel Zorluklar ve Yeni Finansal Modeller
Jeopolitik gerilimler, yüksek borçluluk, ticaretteki kısıtlamalar ve yaşlanan nüfus gibi etkenlerin küresel büyümeyi zayıflattığını ifade eden Şimşek, bu şartlarda dünya ekonomisinin %2,2 - %2,5 gibi düşük bir büyüme oranına mahkum olduğunu söyledi. Bu bağlamda alternatif ekonomik modellerin tartışılması gerektiğini belirten Şimşek, İslami finansın istikrar, şeffaflık ve reel ekonomiye dayalı yapısıyla önemli bir çözüm sunduğunu vurguladı.
Türkiye Ekonomisinde Dengelenme ve Direnç
Türkiye'nin ekonomide önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini anlatan Bakan Şimşek, enflasyonun geçen yıl %72 seviyesindeyken bugün %35’e düştüğünü, hedeflerinin 2027’de tek haneli enflasyon olduğunu ifade etti. Cari açıkta da ciddi bir iyileşme olduğunu söyleyen Şimşek, altın hariç bakıldığında Türkiye’nin geçen yıl cari fazla verdiğine dikkat çekti.
Bütçe açığı hedefinin bu yıl %3,1 olmasına rağmen gelir performansındaki zayıflık nedeniyle bu hedefe tam ulaşamayabileceklerini ifade eden Şimşek, bunun ekonomi için büyük bir sorun oluşturmadığını, kırılganlıkların azaldığını ve ekonominin daha dayanıklı hale geldiğini söyledi.
Kur korumalı mevduatlarda ciddi bir azalma yaşandığını, rezervlerin ise güçlendiğini kaydeden Şimşek, net döviz rezervlerinin Mayıs 2023’ten bu yana 89 milyar dolar artarak uluslararası standartlara göre yeterli seviyeye ulaştığını açıkladı.
Yapısal Reformlar ve Teknoloji Odaklı Dönüşüm
Yapısal dönüşümün hızlandığını söyleyen Şimşek, özellikle yeşil ekonomi, dijitalleşme ve sanayide modernizasyon alanlarında önemli adımlar atıldığını dile getirdi. Türkiye'nin Yapay Zeka Hazırlık Endeksi'nde gelişmekte olan ülkelerin önünde olduğunu ancak gelişmiş ekonomilerle farkın kapatılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin yüksek teknoloji yatırımlarına, özellikle fiber altyapı, veri merkezleri ve yapay zeka projelerine yoğunlaştığını anlatan Şimşek, genç ve eğitimli nüfusun bu dönüşümde büyük avantaj sağladığını söyledi.
Türkiye ve İngiltere Arasında İş Birliği Fırsatları
Şimşek, Türkiye ile İngiltere arasında İslami finans dahil birçok alanda iş birliği yapılabileceğini ifade etti. Savaş sonrası yeniden inşa projelerinde birlikte çalışılabileceğini belirten Şimşek, “İngiliz mimarlar, Türk müteahhitlerle birlikte hareket edebilir” dedi.
Türkiye’nin oyun sektörü açısından Londra’dan sonra ikinci büyük merkez olduğunu belirten Şimşek, ülkede 850’den fazla aktif oyun girişimi bulunduğunu, şimdiye dek iki unicorn çıktığını ve beş girişimin 100 milyon doların üzerinde çıkış yaptığını söyledi.